# Categorie onderhoud planten

Wanneer en hoe snoei je best je haag?

Het snoeien of scheren van hagen is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hagen er netjes en verzorgd uitzien. Hierbij zijn het juiste moment en de juiste techniek 2 sleutelelementen. We geven je hier mee hoe je het best aanpakt!

1)    Het juiste tijdstip voor het snoeien of scheren van hagen?

Varieert afhankelijk van het type haag dat je hebt. Maar voor de meeste hagen geldt dat het aanbevolen is om deze 2 keer per jaar te snoeien: in het voorjaar en in de late zomer of vroege herfst. Het voorjaarssnoeien (meestal rond maart of april) helpt om de haag in vorm te brengen na de winterperiode. Het verwijderen van dode, beschadigde of uitstekende takken zorgt voor een gezonde groei en bevordert een dichtere en vollere haag. Bij deze snoeibeurt kan je ook de gewenste hoogte en breedte van de haag bepalen door de bovenkant en zijkanten gelijkmatig bij te snoeien. Het late zomer- of vroege herfstsnoeien (meestal in augustus of september), helpt om de haag in toom te houden voordat het groeiseizoen eindigt. Het zorgt ervoor dat de haag er netjes uitziet tijdens de herfst en voorkomt dat de haag te lang wordt voordat de winter begint. Meestal kan je bij deze snoeibeurt iets minder gaan snoeien tov de voorjaarssnoei, waarbij je voornamelijk de nieuwe groei inkort.

2)    de juiste techniek voor het snoeien/scheren van hagen?

Gebruik een scherpe, schone snoeischaar, een gewone of een elktrische heggenschaar, afhankelijk van de grootte van de haag. Begin altijd aan de bovenkant van de haag en werk geleidelijk naar beneden. Maak horizontale bewegingen om een gelijkmatige vorm te behouden. Zorg ervoor dat je regelmatig stopt om de vorm en symmetrie te controleren en knip bij waar nodig.

3)    Rekening houden met de specifieke behoeften van de haagsoort die je hebt. Sommige hagen groeien sneller en vereisen vaker snoeien, terwijl andere hagen (bv taxus) langzamer groeien en minder onderhoud nodig hebben. Raadpleeg indien mogelijk de specifieke snoeirichtlijnen voor de haagsoort die je hebt.

Wil je dat jouw hagen er steeds perfect en mooi uitzien, maar je ziet dit werkje niet echt zitten, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Wij doen het graag voor jou!

Deel dit project

Deel dit artikel

element top