# Categorie onderhoud planten

Hoe en wanneer snoei je best hortensia's?

Het snoeien van hortensia's is een belangrijk onderdeel van de verzorging van deze prachtige bloeiende planten. Hortensia's zijn geliefd om hun grote bloemen en hun vermogen om elke tuin of landschap op te fleuren.

Maar om ervoor te zorgen dat ze op hun best blijven bloeien, is het noodzakelijk om ze op de juiste manier te snoeien.

Er zijn verschillende soorten hortensia's en elke soort heeft zijn eigen snoeiwijze. Hieronder vind je een aantal algemene tips voor het snoeien van hortensia's:

  1. Bepaal het juiste moment om te snoeien: De meeste hortensia's worden gesnoeid in de late winter of vroege lente, voordat ze beginnen te groeien. Sommige soorten, zoals de hydrangea paniculata, kunnen ook in de herfst worden gesnoeid.
  2. Verwijder dode en beschadigde takken: Snijd de dode of beschadigde takken helemaal terug tot aan de grond of tot aan een gezonde knop of scheut.
  3. Verwijder oude bloemen: Bij sommige soorten hortensia's, zoals de hydrangea macrophylla, is het raadzaam om de oude bloemen te verwijderen. Dit bevordert de groei van nieuwe bloemen en zorgt voor een gezondere plant.
  4. Snoei om de vorm te behouden: Snoei takken die uitsteken of de vorm van de struik verstoren. Zorg ervoor dat de snoeiwonden zo dicht mogelijk bij de stam worden gemaakt.
  5. Wees voorzichtig met snoeien: Hortensia's zijn gevoelig voor overmatig snoeien. Snoei niet meer dan een derde van de takken in één seizoen. Dit voorkomt dat de plant te veel energie verliest en helpt om een gezonde groei te bevorderen.
  6. Geef de plant tijd om te herstellen: Na het snoeien heeft de hortensia tijd nodig om te herstellen. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt en geef indien nodig extra voeding om de groei te stimuleren.

Het snoeien van hortensia's kan een uitdaging zijn, vooral als je nog niet veel ervaring hebt met tuinieren. Maar met deze tips en wat geduld kun je ervoor zorgen dat jouw hortensia's op hun best blijven bloeien. Vergeet niet om te genieten van de prachtige bloemen en de schoonheid die deze planten aan je tuin of landschap toevoegen.

Moest je ondanks deze tips nog vragen hebben of neem je toch liever geen risico's en wil je dat wij deze voor jou onder handen nemen, contacteer ons dan gerust.

Hydrangea Macrophylla (foto bloem kleurenmix) - Hydrangea Paniculata (foto witte bloem)

Deel dit project

Deel dit artikel

element top