# Categorie onderhoud planten

Hoe en wanneer geef ik mijn planten water bij warm weer?

Tijdens een warme zomer drinken we heel wat meer? Zodra we dorst hebben laven we die... Maar hoe zit dat met planten? Wanneer geef je deze het best water en hoe vaak? We geven je hier een paar praktische guidelines mee...

1.    Geef je planten voldoende water

Het geeft geen zin om je sproeier eens een 10-tal minuten op je gazon of borders te laten sproeien. De waterhoeveelheid die ze daardoor krijgen is simpelweg te klein. Het is dan beter om de planten iets minder vaak te sproeien maar met grotere hoeveelheden. Je geeft het water ook best zo diep mogelijk bij de wortel van de plant. Op die manier wordt het water veel vlugger opgenomen dan wanneer je het op de bladeren sproeit waar het sneller verdampt en meer nog, kans op schimmels of andere ziekten geeft. 

2.    Nieuwe versus oude planten 

Oude, gevestigde planten zijn sowieso al meer geworteld (lees ze kunnen het grondwater van dieper gaan halen) waardoor ze beter gewapend zijn tegen de extreme temperaturen. Dat is overigens ook de reden waarom planten in volle grond normaal gezien minder water vragen. Zij kunnen ook langer teren op het grondwater door hun wortels die dieper zitten. Bij jonge plantjes of planten in potten is dat een ander verhaal. Deze geef je best elke avond met de gieter een extra portie zodat zij ook voldoende water krijgen. 

Titel: Het geven van water aan planten in je tuin tijdens warm weer: tips en richtlijnen

3.    Bewater 's ochtends vroeg:

De beste tijd om je planten water te geven tijdens warm weer is vroeg in de ochtend, vooraleer de zon in zijn volle glorie schijnt. Op dit moment is de temperatuur immers milder en is er minder kans op verdamping. Bovendien krijgen de planten voldoende tijd om op te drogen voordat de koelere avond aanbreekt, waardoor het risico op schimmelgroei wordt verminderd.

4.    Vermijd water geven in de volle zon

Het is het beste om je planten niet rechtstreeks onder de felle zon te bewateren. Waterdruppels op de bladeren kunnen als een vergrootglas werken en zonnebrand veroorzaken. Bovendien zal het meeste water snel verdampen voordat het de wortels bereikt. Kies in plaats daarvan voor water geven in de schaduw of wacht tot de zon minder intens is.

6.    Bewateren van planten in volle grond en/of potten

Planten die in volle grond staan moeten in regel minder vaak bewaterd worden. 

7.    Automatische bewatering

Vind je het lastig om elke avond je toer te doen om water te geven dan kan je ook kiezen voor een bewateringssysteem dat voorzien wordt in je borders. Wil je hierover meer info, stuur dan zeker een mailtje naar info@groenvoorziener.be en we lichten dit systeem voor je toe.

Deel dit project

Deel dit artikel

element top