# Categorie onderhoud planten

Mijn buxussen zijn aangetast door de buxusmot. Wat kan ik er aan doen?

De buxusmot is een gevreesde plaag voor veel tuiniers en hoveniers. De rupsen van de buxusmot kunnen in korte tijd veel schade aanrichten aan buxusstruiken, en het is daarom belangrijk om snel actie te ondernemen bij een besmetting. In deze blogpost zullen we ingaan op wat de buxusmot is, hoe je een besmetting kunt herkennen en welke stappen je kunt nemen om de buxusmot te bestrijden.

Wat is de buxusmot? De buxusmot is een nachtvlinder die oorspronkelijk uit Azië komt en inmiddels ook in Europa is geïntroduceerd. De vlinder is ongeveer 4 cm groot en heeft witte vleugels met een bruine rand en een bruin lichaam. De rupsen van de buxusmot zijn lichtgroen en hebben een zwarte kop.


Hoe herken je een besmetting met de buxusmot? Een besmetting met de buxusmot is te herkennen aan de volgende symptomen:
•    Aangetaste bladeren: de rupsen van de buxusmot eten de bladeren van de buxusstruik op, waardoor deze kaal worden.
•    Spinsels: de rupsen van de buxusmot spinnen een soort webachtige cocons tussen de bladeren van de buxusstruik.
•    Aanwezigheid van rupsen: als je rupsen ziet die lijken op de beschrijving van de buxusmot, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een besmetting.

Hoe kun je de buxusmot bestrijden? Er zijn verschillende methoden om de buxusmot te bestrijden. Hieronder hebben we de belangrijkste op een rijtje gezet.


1.    Handmatig verwijderen 

Je kunt de rupsen en spinsels van de buxusmot handmatig verwijderen door ze met de hand weg te halen. Dit is vooral effectief als de besmetting nog niet te ver gevorderd is.

2.    Biologische bestrijding

Er zijn verschillende biologische middelen verkrijgbaar die gebruikt kunnen worden om de buxusmot te bestrijden. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van aaltjes of roofmijten. Deze middelen zijn veilig voor het milieu en de rest van de flora en fauna in je tuin.


3.    Chemische bestrijding

Als de besmetting met de buxusmot te ver gevorderd is, kan het nodig zijn om over te gaan op chemische bestrijding. Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar die gebruikt kunnen worden om de buxusmot te bestrijden. Het is belangrijk om deze middelen met zorg te gebruiken en de instructies op de verpakking goed op te volgen.


Conclusie: een besmetting met de buxusmot kan veel schade aanrichten aan je buxusstruiken. Het is daarom belangrijk om snel actie te ondernemen bij een besmetting. Door de rupsen en spinsels handmatig te verwijderen, gebruik te maken van biologische middelen of, in het uiterste geval, chemische bestrijdingsmiddelen kan je de besmetting stoppen en je buxussen weer in topvorm krijgen. Indien je het niet ziet zitten om dit verhaal zelf aan te pakken contacteer ons dan en wij doen dit met plezier voor jou!

Deel dit project

Deel dit artikel

element top