# Tips & tricks

Wat doe ik best als ik op vakantie ga?

Zij die in de zomerperiode voor 2 weken (of zelfs een week) op vakantie vertrekken kennen het fenomeen wel. Je vertrekt op reis en laat een prachtige tuin achter. Na een (hopelijk) zeer deugddoende vakantie keer je terug en je bloemen zijn verwelkt en/of je blauwe regen ligt (als dan niet afgeknakt) op de grond. Om bij te huilen toch? Wij geven je hierbij een paar tips die dit soort toestanden kunnen helpen voorkomen.

1.     Bloempotten of plantenbakken samen plaatsen

Zet je bloempotten en/of plantenbakken voor je vertrek bij voorkeur bij elkaar op de plaats waar er het meest of langst schaduw is. Dit zorgt ervoor dat deze minder snel uitdrogen of verbranden. Bovendien is het nog zo gemakkelijk voor de persoon die je eventueel aangesproken hebt om je planten water te komen geven om de paar dagen als ze gegroepeerd staan. Je plaatst onder elke pot ook best eens schaaltje. Zet ze best ook op de grond zodat ze zo min mogelijk schade oplopen als er er zich een 'zomerstorm' moest voordoen. Kun je ze om de een of andere reden niet verplaatsen leg er dan een vliesdoek over, die hen extra bescherming zal geven tijdens de hete dagen. 

2.    Gras afrijden

Je rijdt best de dag voor je vertrek nog eens je gras af (wel niet te kort zodat het niet verbrandt bij extreme temperaturen. Op die manier voorkom je dat wanneer je terugkomt je gazon overmatig lang staat

3.    Bloemen plukken en knoppen

Snoei alle (bijna) uitgebloeide bloemen, bloemstengels en zelfs de bloemen die nu in volle bloei zijn weg van planten die meermaals kunnen bloeien (kattekruid, lavendel, geranium, vrouwenmantel,...) . Zo voorkom je dat de bloeiperiode ten einde is bij je terugkomst en stimuleer je tergelijkertijd een 2e bloei in de nazomer.

4.    Verwijder nog net voor je vertrek het aanwezige onkruid

Op die manier voorkom je dat je borders/tuin  in een overwoekerde wildernis is veranderd bij thuiskomst

5.    Geef al je planten net voor vertrek nog eens voldoende water

Deel dit project

Deel dit artikel

element top